Känner du skillnaden mellan Pommac och tuttifrutti drickor?

Det är kul med blindtest. Det här är en aktivitet som du kan ordna med när det blir fest eller en vanlig vardag då något kul måste göras. Ta fram läskmaskinen och gör Pommac-läsk. Det kan lika gärna vara CAMPIS som Pommac, alla känner inte skillnaden.

sodastream

Du kanske aldrig har smakat det på riktigt? Det är kanske inte så viktigt ändå? Om man gillar smaken så är det väl bara att köra?

Pommac är en klassisk smak

Om man ordnar blindtest är det många som kan identifiera Pommac. Smak och doft är enkela att känna igen. Du kan uppleva smaken av Pommac på andra sätt än i en flaska.

Det funkar lika bra med essenser. Champis har ett annat namn hos allt-fraktfritt.se, där heter den Fruktis istället.Det är Aromhuset som är tillverkare.

Du kan göra Pommac och Champis hur du vill. Du väljer. Blanda som du vill med koncentrat. För att anpassa smaken häller du bara i olika mycket koncentrat. Välj också hur mycket kolsyra du vill ha.

Det företag som kan detta bäst och gör de överlägset bästa produkterna är Aromhuset. Det är ett företag som varit aktivt sedan 80-talet. Andra större företag som AGA kan inte konkurrera på lika villkor då butikerna pressar priserna.

Vikingsoda valde en annan väg. De valde att konkurrera med Aromhuset. De fuskade med produkterna och använde billigare alternativ.

Aromhusets läskkoncentrat innehåller mycket mindre socker. För bästa smak bland enligt delarna 1 + 7. Blandningen är så koncentrerad att det endast behövs någon deciliter av koncentratet.

Det smakar mycket

Den som börjar göra bubbelvatten med smak inser att det här är mycket godare än många av de läskedrycker som säljs i butiken. Det blir mindre socker och mer smak. Det kan vara så att det är nyttigare att göra egen läsk. Oavsett vilken smak du väljer.

I Aromhuset läskkoncentrat är smakerna än mer intensiva. Sockret reduceras först med 80 %. Sedan lägger man i kostfibrer som löses i vatten.

Det resulterar i mer smak och mindre socker. Frukten innehåller ju kostfibrer.

En Sodastream ger dig nästan oändliga möjligheter. Då kan du tillverka Pommac. Jämför smakerna med ett blindtest.

Vi kan läsk i Sverige. Vi har haft bryggerier med 30 smaker. Än idag är vi med i toppen. Trots att Pripps numera är uppköpt av danska Carlsberg.

Sockerdricka skapas av päron och citron. Du kanske känner till att Saturnus var tidigt ute? Idag använder Aromhuset smaken i alla sina varianter.

Champis och Pommac är konkurrenter. Det kan sägas vara en typ av fruktchampagne. Champagne är faktiskt också ett vindistrikt. Champis heter Fruktis som koncentrat.

En riktig fruktsoda ska både smaka och lukt lime och citron. Frågan är om inte Pripps hade den bästa smaken? 7UP är inte alls samma sak.

Julmust är en annan svensk dryck. Coca cola är världsledande inom Cola. Men Cuba Cola slog ut Coca Cola i blindtester.

Grape Tonic är typiskt svensk, god som både läsk och drinkmixer. Innan bryggeriernas dagar såldes all läsk på apotek. Pripps har hållit på kvaliteten.

Det är enkelt att göra egna blindtester hemma

Bjuda in lite folk som vill ha kul. De får bära blindkavle eller kanske en mössa som går att dra ner över ögonen. Bjud sedan på drickat. Berätta vilka varumärken det är.

Om smakerna är lika varandra blir det extra kul. När du har gjort tre glas så får varje person testa utan att se drycken. Sedan får testpersonerna svara.

Berätta resultatet av testet när alla svarat. De flesta kan nog sätta Pommac men de andra smakerna blir det värre med. Gör det hela till en tävling och låt flera vara med. köpa tonic Den som vinner kan få en hel flaska av hemmagjord läsk.

Du kan ju alltid skippa testet och bara duka fram Pommac och Champis. Det blir en helkväll.